joi, 27 august 2009

Simplitate

Erau pe vremuri trei călugări undeva pe o insulă la marginea îndepărtatei Siberii. Ei duceau o viaţă foarte modestă. Trăiau cu ceea ce le oferea Sfânta Natură. Ei se rugau lui Dumnezeu din tot sufletul, însă nu ştiau decât o rugăciune simplă "Noi suntem trei, Voi sunteţi Trei, aveţi milă de noi!".
S-a auzit despre ei că făceau minuni şi că îi ascultau chiar şi forţele Naturii şi fiarele Pădurii. Preasfinţitul episcop din zona în care aparţineau ei a auzit de minunile pe care le făceau ei şi s-a hotărât să le facă o vizită.
Episcopul a ajuns la ei şi când a auzit rugăciunea lor le-a zis: "Cum puteţi să folosiţi o asemenea rugăciune! Aşa ceva nu se face! Vă voi învăţa rugăciunile pe care trebuie să le folosiţi aşa cum scrie în cărţile noastre!"
Cei trei călugări au ascultat cu umilinţă şi s-au străduit să înveţe rugăciunile şi liturghiile primite de la episcop.
Episcopul a plecat mulţumit de fapta sa.
Pe când se îndepărta episcopul de insula celor trei călugări a văzut în depărtare pe mare trei puncte care se apropiau de el. Se apropiau din ce în ce mai tare.
Când au ajuns aproape, episcopul şi-a dat seama că erau cei trei călugări care umblau pe apă şi l-au ajuns din urmă.
Călugării i-au zis cu umilinţă: "Preasfinţite, am fugit după tine pentru a te ruga să ne mai spui odată liturghia şi rugăciunile pentru că nu am fost în stare să le ţinem minte. Dumnezeu ne-a dat minte mai puţină şi pentru noi sunt prea complicate. Ne cerem iertare, dar nu vrem să vă supărăm preasfinţite!"
Când a văzut toate acestea, episcopul s-a cutremurat şi le-a zis: "Mergeţi şi rugaţi-vă aşa cum făceaţi înainte pentru că aşa este cel mai bine pentru voi. Dumnezeu este cu voi chiar dacă nu ştiţi rugăciunile şi liturghiile mele!"

Adaptare după o poveste a lui Lev Tolstoi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu