duminică, 2 august 2009

Iubirea din morcov

O poveste orientală adaptată la noi.

Era odată o femeie bârfitoare. Ea numai asta făcea în fiecare zi: vedea numai părţile rele din orice. Ea a avut o viaţă lungă, dar a sosit timpul când Sfânta Moarte i-a bătut la uşă. Moartea este Sfântă - aşa este lăsată de Dumnezeu pentru toate fiinţele de pe Pământ - ea este bună cu cei bni şi rea cu cei răi.
Femeia noastră s-a speriat, dar nu avea ce face.
Sufletele uşoare se înalţă spre Lumină, iar cele grele de păcate se rostogolesc tot mai adânc.
Femeia a început să se rostogolească tot mai adânc până a ajuns jos de tot. Şi plângea: "Sfântă Moarte, ce pot să fac pentru a pleca de aici?"
"Nu poţi să faci nimic pentru că toată viaţa ai făcut doar fapte rele!"
"Sfântă Moarte, dar totuşi am făcut şi o faptă bună!"
"Ia să mă uit în Condica Sufletului Tău să văd ce faptă bună ai făcut... Ai dreptate... Într-o zi a apărut un Cerşetor care ţi-a cerut de mâncare. Tu vindeai morcovi şi ai ales unul cu vierme în el, i l-ai dat şi i-ai spus să nu mănânce partea cu vierme. Morcovul acela te va salva!"
Dintr-o dată s-a făcut Lumină şi a apărut un morcov zburătur. Sfânta Moarte a zis: "Ţine-te bine de morcov şi te vei înălţa."
Femeia s-a ţinut bine şi fapta ei bună a început să o înalţe.
Dar cei mulţi care erau cu ea acolo jos au vrut şi ei să scape de chinuri şi s-au prins de picioarele ei. S-au prins unul de celălalt şi au început cu toţii să se înalţe, formând un lanţ de sute de oameni.
Ei se tot înălţau...
Femeia şi-a întors capul şi a văzut sutele de păcătoşi care erau salvaţi odată cu ea.
A zis în mintea ei "Cum, EU să salvez atâtea sute de păcătoşi care merită să rămână acolo jos. Nesimţiţii... cum îndrăznesc să se ţină de mine?"
Poate că unii dintre ei nu au avut atâtea păcate precum a avut ea.
Egoismul său nemărginit nu i-a dat pace şi şi-a zis: "Nu pot să-i desprind de mine. Ce să fac? Ei nu merită să fie salvaţi. Sunt foarte răi. Mai bine las morcovul."
Şi l-a lăsat...
S-au prăvălit cu toţii înapoi.

În Iubirea Sa Nemărginită, Dumnezeu i-a dat femeii şansa să facă o faptă deosebită, aşa cum nu a avut posibilitatea în întreaga sa viaţă: putea să salveze sute de suflete din Valea Durerii. Însă ea a hotărât să se pedepsească singură.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu